Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο κ. Βασίλειος Καπέλιος, από το Κοπανάκι

Άνω Δώριο 24-3-2016
Συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) και επέλεξε για Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Καπέλιο, μέχρι σήμερα Υπαρχηγό Υποστήριξης. 
Ο Βασίλειος Καπέλιος του Παναγιώτη, γεννήθηκε το 1961 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.
Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1987, ενώ το 1992 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Επιμόρφωσης του Π.Σ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του έως σήμερα, υπηρέτησε σε διάφορες Υπηρεσίες ανά τη Ελλάδα όπως ως Διοικητής των Π.Υ. Μεγαλόπολης, Γαργαλιάνων και Καλαμάτας. Επίσης υπηρέτησε στην Π.Υ. Χίου, Τριπόλεως και στο Π.Κ. Μελιγαλά ως Προϊστάμενος Κλιμακίου.
Το 2012 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Προϊσταμένου Κλάδου Επιχειρήσεων στο Α.Π.Σ. ενώ το 2014 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΣΚΕ-199 ΣΕΚΥΠΣ).
Επιπλέον είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια στο ΙΝ.ΕΠ. - Τομέα Χωρ. & Περιβάλλοντος Σχεδιασμού «Προστασία Δασών» και του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. «Νέες Βασικές Δεξιότητες με Ψηφιακή Τεχνολογία» Παράλληλα έχει λάβει Πιστοποιήσεις από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. στις κατηγορίες Οικονομολόγων, Διοικητικών Στελεχών Δημοσίου Τομέα και Επιθεωρητών κτιρίων πυρασφαλείας, ενώ έχει διδακτική δραστηριότητα ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, αλλά και ως Εκπαιδευτικός Συνεργάτης σε Ι.Ε.Κ. και Κ.Ε.Κ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πυροσβεστικό Σώμα, προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή και του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις και τα μετάλλια που προβλέπονται από το βαθμό του.
Το anodorio.blogspot.gr του εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. 

Σουλιμαίοι πληρεξούσιοι και βουλευτές

Η μεγάλη ισχύς του Σουλιμά (Άνω Δωρίου) στους προηγούμενους αιώνες είναι γνωστή σε όλους μας. Το Σουλιμά στην ακμή του είχε Δημαρχείο, Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο), Διεύθυνση Αστυνομίας, Δημόσιο Ταμείο, Δημοτικό Σχολείο αρρένων και θηλέων, Τηλεγραφείο, Ταχυδρομικό Γραφείο, Τηλεφωνικό Γραφείο. Επίσης μοιραζόταν την  έδρα του Ειρηνοδικείου Αυλώνος από το 1867-1869 με το Σιδηρόκαστρο.
Έβγαλε εξέχουσες προσωπικότητες, οπλαρχηγούς, πληρεξούσιους, βουλευτές, δημάρχους και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς. Πάνω απ’ όλα όμως έβγαλε και βγάζει έντιμους και καλούς οικογενειάρχες, εργατικούς, φιλοπάτριδες και καλούς Χριστιανούς.
Παρουσιάζουμε, με υπερηφάνεια, αναλυτικά από τη Βουλή των Ελλήνων (Διεύθυνση Διοικητικού - Τμήμα Μητρώου Βουλευτών) τους πληρεξούσιους στις Εθνοσυνελεύσεις και τους Βουλευτές του Σουλιμά, από την απελευθέρωση του Έθνους και τη διάρκεια της θητείας τους.
Πληρεξούσιοι ονομάζονταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, οποίοι είχαν λάβει την εξουσία να εκπροσωπούν τους πολίτες του τόπου τους. Λέγονταν και παραστάτες και στην πλειονότητά τους ήταν πρόκριτοι, ιεράρχες και νεαροί μορφωμένοι πολιτικοί. Αυτοί κατέθεταν στην Εθνοσυνέλευση τα έγγραφα με τις υπογραφές των συμπολιτών τους που έδειχναν ότι τους εκπροσωπούσαν και η συνέλευση με τη σειρά της τα ενέκρινε.

Πληρεξούσιοι Εθνοσυνελεύσεων Επαρχίας Αρκαδίας ή Τριφυλίας:

Β΄ Εθνοσυνέλευση Άστρους, στις 29-3-1823.
Παπατσώρης Δημήτριος.
Γ΄  Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου, στις 6-4-1826.
Πρωτοπαπά Δημήτριος (πρόκειται για τον Παπατσώρη Δημήτριο).
Γ΄  Εθνοσυνέλευση Τριζοινίας, το 1827.
Πρωτοπαπά Δημήτριος (πρόκειται για τον Παπατσώρη Δημήτριο).
Δ΄ εθνοσυνέλευση Άργους, στις 11-7-1829.
Παπατσώρης Αναγνώστης
Έγινε στο αρχαίο θέατρο του Άργους, μετά από πολλές αναβολές και την αποτελούσαν πρόσωπα αφοσιωμένα στον κυβερνήτη. Ο Καποδίστριας κήρυξε την έναρξη των εργασιών με λόγο που εκφωνήθηκε από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γ. Σισίνη. Ψηφίστηκε νέο Πολίτευμα της Ελλάδας, σύμφωνα μ’ αυτό ο Καποδίστριας συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες και ίδρυσε σαν σώμα συμβουλευτικό τη Γερουσία που την αποτελούσαν 27 Γερουσιαστές διοριζόμενοι από τον κυβερνήτη.
           Ε΄ Εθνοσυνέλευση Άργους, στις 7-12-1831.
Παπατσώρης Αναγνώστης
Ε΄ Εθνοσυνέλευση Ναυπλίου, στις 15-12-1831.
Παπατσώρης Αναγνώστης

Α΄  Εθνοσυνέλευση Αθηνών, στις 3 Σεπτεμβρίου 1843.
Παπατσώρης Αναγνώστης
Ψηφίστηκε Σύνταγμα το οποίο εγκρίθηκε από τον Όθωνα, καθώς και εκλογικός νόμος με τον οποίο έγιναν οι πρώτες ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές του 1844.

Βουλευτές Επαρχίας Τριφυλίας:

Παπατσώρης Αναγνώστης
1. Από 7-9-1844 ως 14-4-1847
2. Από 28-7-1847 ως 27-7-1850
3. Από 30-10-1850 ως 27-10-1853
4. Από 30-10-1853 ως 28-10-1856
5. Από 7-12-1856 ως 24-5-1859

Μαυροειδής Τζήκος
1. Από 14-5-1865 ως 26-1-1868

Παπατσώρης Δημήτριος 
1. Από 20-12-1881 ως 11-2-1885
2. Από 3-5-1892 ως 20-12-1895
3. Από 7-12-1899 ως 19-9-1902

Έρευνα: Γιάννης Αλεξ. Ανδριόπουλος

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Το Άνω Δώριο από ψηλά

Το βίντεο τράβηξε με drone ο Δημήτρης Π. Πάλλας, τον Αύγουστο 2016.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες του Συλλόγου Άνω Δωριτών στις 9-10-2016

                                     Πρόσκληση
Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στις 9 Οκτωβρίου 2016



Αγαπητές/τοί Συμπατριώτισσες/τες
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Άνω Δωριτών «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ», κατά τη συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου τ.ε., σύμφωνα με τα άρθρα 10-15 τού, από 18/11/1981 εγκριθέντος από το πρωτοδικείο Αθηνών και ισχύοντος σήμερα καταστατικού του Συλλόγου, αποφάσισε τη σύγκλιση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 10.00. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής, Μεσογείων 415-417, Αθήνα. Σύμφωνα με το καταστατικό του προσκαλεί όλα τα μέλη του (τακτικά και έκτακτα), όπως παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση, που θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

1. Απολογισμός και έγκριση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την παρελθούσα διετία (13/10/2014-08/10/2016).
2. Έγκριση έκθεσης της εξελεγκτικής επιτροπής, για την οικονομικά διαχείριση των πόρων του Συλλόγου, στην ίδια χρονική περίοδο.
3. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα της λήξασας θητείας του.
4. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής στο Σύλλογο.
5. Οποιοδήποτε άλλο θέμα ήθελε τεθεί προ συζήτηση.


Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συμμετοχή όλων των μελών στη Γενική Συνέλευση και τις Αρχαιρεσίες.
Η αγάπη μας για τον τόπο μας δεν πρέπει να περιορίζεται σε ανάμνηση ή νοσταλγία, αλλά σε στάση δημιουργίας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 10.00, στον ίδιο τόπο, χωρίς νέα πρόσκληση.

                                                      Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                  O Πρόεδρος                                                               Ο Γεν. Γραμματέας
     Δημήτριος Ι. Αλλαγιάννης                                                    Νικόλαος Φ. Κόλλιας

"Έφυγε'' ο Παναγιώτης Γ. Αναγνωστόπουλος

Σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 ''έφυγε'' από τη ζωή ο Παναγιώτης Γεωργ. Αναγνωστόπουλος, από το Άνω Δώριο, σε ηλικία 74 ετών.
Ο εκλιπών ήταν μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.
Παναγιώτη καλό ταξίδι.

''Έφυγε'' ο Αριστείδης Βασ. Μπακόπουλος

Σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 ''έφυγε'' από τη ζωή ο Αριστείδης Βασ. Μπακόπουλος, από το Χρυσοχώρι, σε ηλικία 78 ετών.
Ο εκλιπών ήταν σύζυγος της Κων/νας Γ. Ανδριοπούλου, από το Άνω Δώριο.
Ο τελευταίος χαιρετισμός θα γίνει αύριο Τρίτη στις 11:00 στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο Χρυσοχώρι.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.
Θείε Αρίστο καλό ταξίδι.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στις αστυνομικές υπηρεσίες Μεσσηνίας - Κλείνει το Α.Τ. Κοπανακίου

Συνολικά 11 από τις 22 αστυνομικές υπηρεσίες παραμένουν στο Νομό Μεσσηνίας μετά την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης παρουσίασαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Σύμφωνα με το σχέδιο ιδρύεται σε κάθε καλλικρατικό δήμο τουλάχιστον ένα αστυνομικό τμήμα, ενώ τα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών εντάσσονται, ως εσωτερική διάρθρωση, στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών. Στη Μεσσηνία από τις 22 υφιστάμενες υπηρεσίες, μένουν 11 - ενώ θα υπάρξει μια εξοικονόμηση δύναμης 74 αστυνομικών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι οργανικές θέσεις στη Μεσσηνία έχουν αυξηθεί κατά 12. Ακόμα σημαντικό ρόλο στη νέου τύπου αστυνόμευση που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (ΚΑΜ), που λειτουργεί και στη Μεσσηνία για την αστυνόμευση - επιτήρηση τοπικών οικισμών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά από πληροφορίες, αλλά και την δημοσίευση τον περασμένο Αύγουστο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας θα λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή: Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας. Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας. Αστυνομικό Τμήμα Πύλου - Νέστορος. Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας (πρώην Α.Τ. Κυπαρισσίας). Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης. Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης (πρώην Α.Τ. Καρδαμύλης). Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας (πρώην Α.Τ. Μελιγαλά). Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων και Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης.
Έδρα των παραπάνω αστυνομικών υπηρεσιών ορίζεται αντίστοιχα ο ομώνυμος δήμος πλην των δύο τελευταίων των οποίων ως έδρες ορίζονται η Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων και η Δημοτική Ενότητα Κορώνης. Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας δεν θα λειτουργεί αυτόνομα, ωστόσο θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά θα υπάγεται διοικητικά στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Οπως λοιπόν φαίνεται με τις έως τώρα πληροφορίες, στην Τριφυλία το Α.Τ. Φιλιατρών συγχωνεύεται τελικά με αυτό των Γαργαλιάνων και το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας με το νέο Α.Τ. Τριφυλίας. Το Α.Τ. Κοπανακίου συγχωνεύεται μερικώς με το νέο Α.Τ. Τριφυλίας και μερικώς με το νέο Α.Τ. Οιχαλίας, ενώ το Α.Τ. Πεταλιδίου με αυτό της Μεσσήνης. Επίσης, με το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας συγχωνεύονται ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Καλαμάτας, το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας και ο Αστυνομικός Σταθμός Αρφαρών. Ο Αστυνομικός Σταθμός Χώρας που είναι ήδη σε αναστολή λειτουργίας, συγχωνεύεται με το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου-Νέστορος, στο οποίο συγχωνεύεται και ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Πύλου.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η 182η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης στο Άνω Ψάρι


Η 182η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης γιορτάστηκε χθες το πρωί της Κυριακής 11-9-2016 στο Άνω Ψάρι, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πρωτεργάτες της Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Για ακόμη μια φορά τονίστηκε η σημασία της καθώς η επανάσταση αυτή σήμανε την πρώτη διεκδίκηση Συντάγματος στη χώρα μας, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του απογόνου Γιαννάκη Γκρίτζαλη που μίλησε για υποτίμηση και συκοφάντηση της γιορτής.
Νωρίς το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο. Ακολούθως στο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη έγινε κατάθεση στεφάνων από τη βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων συνταγματάρχη Δημήτρη Αρβανίτη, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον δήμαρχο Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλο, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Ψαρίου Δημήτρη Γεωργιόπουλο, τον εκπρόσωπο αντιστασιακών οργανώσεων Γεώργιο Γκότση, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας Κώστα Καράμπελα, τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού-Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Διονύση Αθανασόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ανω Μέλπειας Κώστα Αναστασόπουλο, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαραίων Μιλτιάδη Γυφτόπουλο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο και τον απόγονο των πρωταγωνιστών Γιαννάκη Γκρίτζαλη.
Στη συνέχεια στον προαύλειο χώρο του ναού ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η Μεσσηνιακή Επανάσταση αποτέλεσε το βασικό γεγονός που εδραίωσε το ελληνικό κράτος, καθώς για πρώτη φορά ζητήθηκε Σύνταγμα σε αυτό τον τόπο. Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη γιορτή που όπως ανέφερε έχει υποτιμηθεί και συκοφαντηθεί.
Ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ευστάθιος Παρασκευόπουλος, που αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην Μεσσηνιακή Επανάσταση και όσα ακολούθησαν με την καταδίκη και εκτέλεση του Γιαννάκη Γκρίτζαλη στην Κυπαρισσία. Σημείωσε ότι η ιστορία έχει αδικήσει τη Μεσσηνιακή Επανάσταση και τη σημασία της.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στους Ντρέδες και την οργανωμένη κοινωνία που είχαν, ενώ εστίασε επίσης στην αδικία που έχει γίνει από την πλευρά της ιστορίας.
Τέλος ο  πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Διονύσιος Αθανασόπουλος τόνισε ότι πάγιο αίτημα είναι να ανακηρυχθεί το Άνω Ψάρι παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, να φτιαχτεί το παλιό σχολείο που είναι δίπλα από το ναό και να αναδειχθούν τα σπίτια όλων των αγωνιστών.
Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμη απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου Ματίνα Ιμπραχίμι και Κωνσταντίνο Βέγγο, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου «Δωριείς».

 Πηγή: eleftheriaonline.gr

Εκδήλωση για την 73η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αετού

Εκδήλωση για την 73η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αετού και τη μνήμη των θυμάτων της κατοχικής θηριωδίας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 10-9-2016 στο μαρτυρικό χωριό. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε πως όλοι μας οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις αξίες και τα ιδεώδη με τα οποία θυσιάστηκαν όλοι αυτοί και να κρατάμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη από το μητροπολίτη Τριφυλίας και  Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα που επισήμανε ότι "είμαστε εδώ όχι γιατί η συνήθεια ή το τυπικό το θέλει αλλά γιατί η καρδιά μας το θέλει. Αυτή η κοινωνία ξέρει να τιμά τους ήρωές της, είμαστε εδώ για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και το παράδειγμα της θυσίας τους πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους μας".
Η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "έχουμε ηθικό και πολιτικό χρέος να παλέψουμε για όλα αυτά που πάλεψαν όλοι αυτοί ενάντια στο ναζισμό και τη γερμανική κατοχή, να πούμε όχι πια πόλεμος, όχι φασισμός. Έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις και για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική. Πρόσφατα τελείωσε το πόρισμα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί και σύντομα θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".
Ομιλητής ήταν ο Βασίλειος Πετρόπουλος πρώην σχολικός σύμβουλος, προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αναρωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν περήφανοι σήμερα οι πρόγονοί μας και τι θα λέγαμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα με την ενεργή συμμετοχή του Αετού στον αντιστασιακό αγώνα, τα γεγονότα που ξεκίνησαν με την εξέγερση των κατοίκων κατά της φορολογίας, την εκτέλεση του Νικόλα Λόντου, μέχρι την επίθεση στο γερμανικό απόσπασμα και την καταστροφή που ακολούθησε με το ολοκαύτωμα του χωριού την 11η Σεπτεμβρίου 1943, όπου τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Ένα τέτοιο συλλογικό έγκλημα, είπε, έχει μείνει ατιμώρητο ακόμη και στη δίκη που έγινε το 1968 στη Γερμανία. Κατέληξε λέγοντας πως η ελευθερία δεν είναι δεδομένη και όσο δύσκολα κατακτιέται τόσο εύκολα μπορεί να χαθεί και πως αυτό που μας έδειξε αυτός ο πόλεμος με τους 38 εκατ. νεκρούς είναι ότι στον πόλεμο ο άνθρωπος ξεπερνά σε αγριότητα και τα πιο ανήμερα θηρία.
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, όπου από τον μαρτυρικό Αετό είναι οι εξής: Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης). Από γειτονικά χωριά οι εξής: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ. Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).
Στεφάνια στη μνήμη τους κατέθεσαν εκ μέρους της Βουλής η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, εκ μέρους της Περιφέρειας η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αετού Αντώνης Λόντος, εκ μέρους της ΕΛΑΣ ο ταξίαρχος Δημήτριος Τριγώνης, από τις Ένοπλες Δυνάμεις ο λοχαγός ΠΖ Δημήτρης Τσάμης, από το ΛΣ ο λιμενάρχης Κυπαρισσίας Ηλίας Λεμπέσης, ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Βόγκας (που ξεκίνησε την εκδήλωση), ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Παναγιώτης Μπασάκος, ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Ιωάννης Χαϊμανάς, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Ευστάθιος Χαρτάλος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού Λίτσα Λυμπεροπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοπανακίου Περικλής Αλεξανδρής.
Παρευρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής του συνδυασμού "Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία" Παναγιώτης Αλευράς, οι πολιτευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Κατερίνα Αργυροπούλου, οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, Σπύρος Χρονόπουλος, Βασίλης Παπαθεοδοσίου και ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής.
Πηγή: eleftheriaonline.gr -  βίντεο kopanakinews.wordpress.com

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ο Δήμος Οιχαλίας

 Αθήνα 07-09-2016

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Οιχαλίας, του Δήμου Μεσσήνης, του Δήμου Τριφυλίας, των Τοπικών Κοινοτήτων Νεοχωρίου, Πύργου, Σαΐδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του Δήμου Δυτικής Μάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου Νέστορος της Π.Ε. Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων στις 06 και 07-09-2016. 2
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 7 Μαρτίου 2017. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Ο συντονισμός ανατίθεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
                                                ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΑΚΗΣ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόγραμμα εορτασμού της 182ης Επετείου της Μεσσηνιακής Επανάστασης 1834 στο Άνω Ψάρι

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 στην Τ.Κ. Ψαρίου, Δήμου Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, θα εορτασθεί η 182η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834, προς τιμήν των πρωταγωνιστών της, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα.
Το Πρόγραμμα του εορτασμού ορίζεται ως εξής:
Γενικός σημαιοστολισμός δημοτικών και ιδιωτικών κτιρίων της Τ.Κ. Ψαρίου από της 8ης πρωινής μέχρι της δύσης του ηλίου της 11ης Σεπτεμβρίου 2016.
Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες.
Τόπος τέλεσης εορτής: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και οικία Γιαννάκη Γκρίτζαλη στην Τ.Κ. Ψαρίου.

Ώρα 7.00-10.00: Όρθρος - Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

Ώρα 10.15: Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στη μνήμη των πρωταγωνιστών της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα.

Ώρα 10.40: Μετάβαση αρχών και κοινού στην οικία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ από:  
Εκπρόσωπο Κυβέρνησης
Εκπρόσωπο Βουλής
Εκπρόσωπο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας
Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας
Δήμαρχο Οιχαλίας
Πρόεδρο Τ.Κ. Ψαρίου
Εκπρόσωπο Αντιστασιακών Οργανώσεων
Εκπρόσωπο Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας «Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ»
Εκπρόσωπο Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Τριφυλίας
Εκπρόσωπο Συλλόγου Άνω Μέλπειας
Εκπρόσωπο Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαραίων Μεσσηνίας «ΤΟ ΜΕΤΣΙΚΙ».
Εκπρόσωπο Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας.

Ώρα 10.55: Χαιρετισμός από τον απόγονο του ήρωος κ. Γιαννάκη Γκρίτζαλη

Ώρα 11.00: Ομιλία από τον Εκπαιδευτικό και Συγγραφέα κ. Παρασκευόπουλο Στάθη

Ώρα 11.20: Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου.
Παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου - Χορευτικό Τμήμα «Οι Δωριείς».
Τήρηση ενός λεπτού σιγής
Εθνικός Ύμνος
Πέρας τελετής

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα παρατεθεί δεξίωση.
Τελετάρχες ορίζουμε τον κ. Ηλία Ηλιόπουλο και τον κ. Δημήτριο Καραμπέτσο
                                           
                                                                         Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση
                                                                                  Αντιπεριφερειάρχης