Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Περισσότερη αστυνόμευση στην Ενότητα Δωρίου ζητάει ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Νικόλαος Αλεξόπουλος

Περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση στη Δημοτική Ενότητα Δωρίου ζητάει ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Νικόλαος Αλεξόπουλος. Στη σχετική επιστολή που έστειλε ο αντιδήμαρχος στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας αναφέρει:
“Διά του παρόντος υπομνήματος θέτω υπόψη σας την κατάσταση που επικρατεί στη Δημοτική Ενότητα Δωρίου σε σχέση με την αστυνόμευση και την τήρηση της έννομης τάξης στην περιοχή μας.
Στην Τοπική Κοινότητα Κοπανακίου υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα με ισχνή δύναμη, που μετά βίας διατηρεί ανοικτό το κατάστημα με περιοχή ευθύνης από την Δημοτική Ενότητα Δωρίου (Τ.Κ. Βασιλικού, Άνω Δωρίου, Κόκλας, Ψαριού, Χρυσοχωρίου, Χαλκιά, Κούβελα, Μάλθης) μέχρι την Δημοτική Ενότητα Είρας (Τ.Κ. Κακαλετρίου, Στάσιμου, Σύρριζου), καθώς και γεωγραφικά τμήματα του Δήμου Τριφυλίας όπως ολόκληρος ο πρώην Δήμος Αετού. Παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου, με την υφιστάμενη δομή είναι αδύνατη η αστυνόμευση του χώρου ευθύνης όπου ανήκει στο τμήμα. Στο Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου υπάρχουν 14 οργανικές θέσεις από τις οποίες μονάχα 9 καλύπτονται και υπηρετούν οι αστυνομικοί.
Ωστόσο το φαινόμενο αυτό, του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου, πρέπει άμεσα να σταματήσει και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενιαίας και πλήρους εποπτείας και αστυνόμευσης του χώρου.
Η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας είναι σημαντική υπόθεση με θετικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Οφείλω φυσικά να καταθέσω ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας, η οποία συνδράμει με την Ομάδα της Β’ ΟΠΚΕ, αλλά η έλλειψη καθημερινής και ολοήμερης παρουσίας αστυνομικής δύναμης στην περιοχή είναι αισθητή.
Σημαντική είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή, καθώς και της μεταφερόμενης από τα αστικά κέντρα, που περιλαμβάνει και σοβαρές εγκληματικές ενέργειες (π.χ. ληστεία ΑΤΕ - ληστεία μέλους του Τοπικού Συμβουλίου περιοχής, κλοπές, ξυλοδαρμοί ηλικιωμένων, κλοπή πίλαρ κ.ά.). Συχνό φαινόμενο είναι οι διαρρήξεις σπιτιών και οι κλοπές αυτοκινήτων. Το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί πολύ σοβαρά. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί ακόμα η έλλειψη τροχαίας αστυνόμευσης στα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Η αδυναμία εφαρμογής του νόμου έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους ασυδοσίας. Πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας τάξης, με ισχυρές πιθανότητες απρόβλεπτων συνεπειών, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται αφενός από την αθρόα έλευση παράνομων και μη αλλοδαπών κατά την περίοδο της ελαιοκομιδής, και παρά τις προσπάθειες προσέγγισης και ελέγχου που διαχρονικά γίνονται από τις αστυνομικές αρχές η παραβατικότητα είναι πολύ σοβαρή, και αφετέρου από τους διερχόμενους Ρομά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ασκούντες εμπορική δραστηριότητα και μη, οι οποίοι κατά δεκάδες φθάνουν στην περιοχή μας με ευνόητα αποτελέσματα. Θεωρώ, ως προς αυτό το ζήτημα, την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε προς κάθε κατεύθυνση δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία μου για μια ανεξέλεγκτη οργή που διαμορφώνεται, σε δημότες που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται και την περιουσία τους να υποτιμάται ραγδαία.
Κατά την άποψή μας, η οποία τεκμηριώνεται από την γνώση των προβλημάτων της περιοχής μας μερικά απ’ τα οποία αναφέρονται πιο πάνω, η μόνη ενδεδειγμένη και ρεαλιστική πρόταση είναι η στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου.
Η πρόταση αυτή είναι αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους φορείς της, από τους συλλόγους, εμπορικούς, επαγγελματικούς κ.ά., από τους πολίτες των οποίων της αγωνίας καθημερινά γινόμαστε δέκτες, και βέβαια αποτελεί και θέση της Δημοτικής Ενότητάς μας, καθώς και όλων των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.
Επιθυμούμε και το ζητούμε διά του παρόντος υπομνήματος, να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση. Η επίλυση και ο έλεγχος των προβλημάτων γίνεται προτού αυτά διογκωθούν, πιστεύω πως ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος. Μην τον αφήσουμε να σπαταληθεί άσκοπα“.
Πηγή: Ελευθερία

Δημοτική Επιτροπή Οιχαλίας - Ενιαίος συντελεστής ΤΑΠ 0,25 τοις χιλίοις

Τον καθορισμό ενιαίου συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, που διαμορφώνεται στο 0,25 τοις χιλίοις για όλη τη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Οιχαλίας, αποφάσισε
ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου σε πρόσφατη συνεδρίασή της, καθώς ο συντελεστής μέχρι τώρα ήταν διαφορετικός ανά Δημοτική Ενότητα.
Στην ίδια απόφαση -η οποία θα πρέπει να περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο- ορίστηκε επίσης η τιμή ζώνης για τους οικισμούς σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών:
Για τις περιοχές που είναι εκτός σχεδίου ή εκτός οικισμού θα εφαρμοστούν οι τιμές του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, όπως καθορίζονται και ισχύουν κάθε φορά με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.
Για τις περιοχές που δεν εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, θα εφαρμοστούν οι τιμές που αντιστοιχούν στο 70% των τιμών που ισχύουν για τα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού.

Πηγή: Ελευθερία

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Το πρώτο σιδηροδρομικό έργο στη χώρα με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο ανακοίνωσε ο Πέτρος Τατούλης

Το πρώτο σιδηροδρομικό έργο στη χώρα με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στην αξιοποίηση του συνόλου του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, το οποίο παραμένει ανενεργό, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα δαπανήθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό για την αναβάθμισή του.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΕΡΓΟΣΕ έχουν ετοιμάσει σχέδιο για μια πιλοτική δραστηριότητα όσον αφορά την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, ο χαρακτήρας του οποίου θα έχει κατεξοχήν τουριστικό χαρακτήρα, αλλά θα καλύπτει και μεταφορικές και εμπορικές ανάγκες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εξ αφορμής της θετικής έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ηλεκτροκίνησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο - Πάτρα.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης την ηλεκτροδότηση και της αυτόνομης γραμμής του προαστιακού από την Αθήνα για το Λουτράκι και ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην έδρα της Περιφέρειας με τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Νικόλαο Σταθόπουλο, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικόλαο Μαντζιούφα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου.
Πηγή: Πελοποννησιακή

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πως διαμορφώνεται ο νέος χάρτης - Αμετάβλητη η Μεσσηνία στις 5 έδρες


Μεταβάλλει τον χάρτη των βουλευτικών εδρών σε 14 εκλογικές περιφέρειες η τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας μας. Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυξάνονται οι βουλευτικές έδρες σε έξι εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε άλλες οκτώ μειώνονται.
Οι μεταβολές αυτές στο χάρτη των βουλευτικών εδρών οφείλονται στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας τον Μάιο του 2011.
Οι βουλευτικές έδρες μειώνονται στις περιφέρειες:
Α΄Αθήνας από 17 σε 14,  Αιτωλοακαρνανίας από 8 σε 7,  Αχαΐας από 9 σε 8, Βοιωτίας από 4 σε 3, Ηλείας από 6 σε 5, Καρδίτσας από 5 σε 4, Σερρών από 7 σε 6, Τρικάλων από 5 σε 4.
Αντίθετα, αυξάνονται, στις περιφέρειες:
Β΄Αθηνών από 42 σε 44, Αττικής από 12 σε 15, Θεσπρωτίας από 1 σε 2, Κυκλάδες από 3 σε 4, Μαγνησίας από 5 σε 6, Β΄Θεσσαλονίκης από 7 σε 9.
O Νομός Μεσσηνίας παραμένει ως έχει αμετάβλητος με 5 έδρες.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Το Άνω Δώριο (Σουλιμά) μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους

Η πρώτη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας έγινε το 1828 από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με το Ι΄ ψήφισμα της 13ης Απριλίου του ίδιου έτους.
Ορίστηκαν δεκατρία θέματα ή τμήματα ή επιτροπείες με επιμέρους επαρχίες και έκτακτους επιτρόπους για κάθε ένα.
Τα τμήματα αυτά ήταν τα εξής: Αχαΐας, Ήλιδος, Άνω Μεσσηνίας, Κάτω Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Βορείων Σποράδων, Ανατολικών Νήσων, Δυτικών Νήσων, Βορείων Κυκλάδων, Κεντρικών Κυκλάδων, Νοτίων Κυκλάδων.
Τμήμα Άνω Μεσσηνίας
Έκτακτος επίτροπος Άνω Μεσσηνίας: Αντώνιος Τσούνης
Επαρχίες: Αρκαδίας, Νεοκάστρου, Μεθώνης, Κορώνης.
Τμήμα Κάτω Μεσσηνίας
Έκτακτος επίτροπος Κάτω Μεσσηνίας: Γεώργιος Ψύλλας
Επαρχίες: Νησίου, Καλαμάτας, Εμπλακίων, Ανδρούτσας, Λεονταρίου, Μικρομάνης, Δυτικής Σπάρτης. 
Η διοικητική αυτή διαίρεση διατηρήθηκε μέχρι το 1833, όταν η Αντιβασιλεία την άλλαξε και εφάρμοσε τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1833 με τη δημιουργία δέκα νομαρχιών και 42 επαρχιών και επιμέρους δήμων.
Καθορίστηκε από την Κυβέρνηση Μαυροκορδάτου, στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από την Αντιβασιλεία, μετά την άφιξη του Βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα. Με βάση αυτή τη διαίρεση, που τέθηκε σε εφαρμογή με Β. Δ/μα του 1833 (Φ.Ε.Κ. 12/6-4-1833) «Περί διαιρέσεως του Βασιλείου και της διοικήσεώς του», η επικράτεια του Ελληνικού Βασιλείου χωρίσθηκε σε δέκα νομούς / νομαρχίες και 42 επαρχίες. Επικεφαλής της κάθε νομαρχίας ήταν ο νομάρχης, ανώτερο διοικητικό όργανο στη διοικητική διεύθυνση του νομού, με υπαγόμενες επαρχίες και δήμους.
Τότε συστάθηκε ο Νομός Μεσσηνίας και η πρώτη του πρωτεύουσα ήταν η Αρκαδιά (Κυπαρισσία)Πρώτος νομάρχης που ορίστηκε με την παραπάνω νομοθεσία ήταν ο Δημήτριος Χρηστίδης. Στις 9 Απριλίου 1835 με Β.Δ. πρωτεύουσα του νομού ορίστηκαν «αι Καλάμαι». Με αυτή την ονομασία η νέα πρωτεύουσα παρέμεινε μέχρι 11-11-1959 ΦΕΚ 16/1960 που μετονομάζεται σε Καλαμάτα. Για πρώτη φορά αναφέρεται η ονομασία Καλαμάτα τον 10ο μ.Χ. αιώνα και χρησιμοποιείται ως το 1833, όπου επί Όθωνα έγιναν αλλαγές στα ονόματα των πόλεων προς το αρχαιοπρεπέστερο και γίνεται χρήση του ονόματος Καλάμαι ως το 1959.
Ο Νομός της Μεσσηνίας περιλαμβάνει τους επί της αριστερής όχθης του Αλφειού κειμένους τόπους της Επαρχίας Πύργου και τις μέχρι τώρα Επαρχίες Φαναρίου, Αρκαδίας, Μεθώνης, Νεοκάστρου, Κορώνης, Καλαμάτας, Νησίου, Ανδρούσης, Ιμπλακίκων και Μικρομάνης. Το όριο της Μεσσηνίας, προς μεν την Ήλιδα σχηματίζει ο Αλφειός, προς δε τη δυτική Λακωνία η από του Ταϋγέτου προβαίνουσα ράχη Βέργα παρά τον Αλμυρόν.
Ο Νομός αυτός διαιρείται στις ακόλουθες επαρχίες:
Καλαμών (συνισταμένη από τις Επαρχίες Καλαμάτας και Νησίου), Μεσσήνης (συνισταμένη από τις Επαρχίες Ανδρούσης, Ιμπλακίκων και Μικρομάνης), Τριφυλίας (συγκειμένη από την Επαρχία Αρκαδίας), Ολυμπίας (την οποία σχηματίζουν η Επαρχία Φαναρίου και τα επί της αριστερής όχθης του Αλφειού κείμενα μέρη του Πύργου) και Μεθώνης (συνισταμένη από τις Επαρχίες Μεθώνης, Νεοκάστρου (Πύλου) και Κορώνης). 
Η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1836 αντικατέστησε τη διαίρεση του 1833, κατάργησε τις θέσεις των νομαρχών, νομοδιευθυντών και επάρχων και χώρισε την Ελλάδα σε τριάντα διοικήσεις και δέκα υποδιοικήσεις με αντίστοιχες θέσεις διοικητών και υποδιοικητών. Αυτή η διοικητική διαίρεση παρέμεινε σε ισχύ για δώδεκα χρόνια, μέχρι το 1845 (ΦΕΚ 28 της 21 Ιουνίου 1836, με το «Διάταγμα περί διοικητικού οργανισμού» που όρισε η Κυβέρνηση Άρμανσπεργκ του 1835).
Οι διοικήσεις που αντικατέστησαν τις καταργημένες επαρχίες ήταν οι παρακάτω:
Διοίκηση Τριφυλίας (έδρα η Κυπαρισσία). Επαρχίες που αντικαταστάθηκαν: Ολυμπίας και Τριφυλίας.
Διοίκηση Πυλίας (έδρα η Πύλος). Επαρχία που αντικαταστάθηκε: Μεθώνης.
Διοίκηση Μεσσηνίας (έδρα αι Καλάμαι). Επαρχίες που αντικαταστάθηκαν: Καλαμών και Μεσσήνης.
Στη Διοίκηση Τριφυλίας υπάγονταν δέκα Δήμοι: Κυπαρισσίας, Εράνης, Πλαταμώδους, Κενηρίου, Φλεσιάδος, Τριπύλης, Αετού, Ηλεκτρίδος, Δωρίου (έδρα το Σουλιμά) και Αυλώνος.
Στον Δήμο Δωρίου ανήκαν τα χωριά: Σουλιμά - Βλάκα, Λάπι, Πιτσά, Ρίπεσι, Αγριλιά, Κούβελα και Μαυρομμάτι.
Το 1840 οι δέκα Δήμοι με Διάταγμα μετασχηματίζονται (ΦΕΚ 22, 18-12-1840) σε έξι:  Κυπαρισσίας, Εράνης, Φλεσιάδος, Τριπύλης, Δωρίου και Αυλώνος. Μετά τον μετασχηματισμό αυτό ο Δήμος Δωρίου (πληθ. 3.457) αποτελείται από τα χωριά: Σουλιμά - Ψάρι, Δημάντρα, Σίρτζι, Κλεισούρα (Κλέσουρα), Κατζούρα, Βλάκα, Λάπι, Κούβελα, Μαυρομμάτι, Στάσιμο. Με το ΦΕΚ 29/17-11-1842 το Στάσιμο αποσπάται από τον Δήμο Δωρίου και προσαρτάται στον Δήμο Ανδριτσαίνης.
Η διοικητική διαίρεση του 1845 αντικατέστησε τη διοικητική διαίρεση του 1836 της Ελλάδας και όρισε 10 νομούς, διαιρεμένους σε 49 επαρχίες και σε δήμους (ΦΕΚ. 32/8-12-1845 - Κυβέρνηση Κωλέττη).
Νομός Μεσσηνίας. Επαρχίες: Τριφυλίας, Ολυμπίας, Πυλίας, Μεσσηνίας, Καλαμών.
Πελοπόννησος 1903
Η διοικητική διαίρεση του 1899 εισήγαγε μεταβολές στο νομαρχιακό σύστημα του τότε ελληνικού κράτους, το οποίο αποτελούταν από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα Επτάνησα, τη Θεσσαλία και μικρό τμήμα της Ηπείρου (ΦΕΚ 136/8-7-1899). Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η αύξηση του αριθμού των νομών από 16 σε 26, με τους νέους νομούς να προκύπτουν από διαίρεση των παλαιών. Το νέο σχήμα διατηρήθηκε μόνο για δέκα χρόνια και καταργήθηκε με τη νέα διοικητική διαίρεση του 1909.
Ορισμένοι από τους νομούς που δημιουργήθηκαν σ’ αυτή τη διοικητική διαίρεση επανασυστάθηκαν σε επόμενες, όπως οι Νομοί Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής, Βοιωτίας κλπ. Άλλοι πέρασαν οριστικά στο παρελθόν, όπως οι Νομοί Τριφυλίας και Λακεδαίμονος.
Νομός Μεσσηνίας, έδρα αι Καλάμαι.
Επαρχίες: Καλαμών, Μεσσήνης, Πυλίας.
Νομός Τριφυλίας, έδρα η Κυπαρισσία.
Επαρχίες: Τριφυλίας, Ολυμπίας.
Ο Νομός Τριφυλίας (1899-1909) ήταν διοικητική διαίρεση της Πελοποννήσου που σήμερα έχει καταργηθεί. Δημιουργήθηκε με τη διοικητική διαίρεση του 1899, αντικαθιστώντας την Επαρχία Τριφυλίας. Ο Νομός Τριφυλίας καταργήθηκε το 1909 και τα εδάφη του εντάχθηκαν στον Νομό Μεσσηνίας, ως Επαρχία Τριφυλίας.
Τον Νομό αποτελούσαν οι Επαρχίες: Τριφυλίας και Ολυμπίας. Πρωτεύουσα είχε την Κυπαρισσία.
Η επαρχία Τριφυλίας το 1909 είχε 51.004 κατοίκους και η επαρχία Ολυμπίας 39.519, ενώ συνολικά ο Νομός Τριφυλίας είχε περίπου 90.000 κατοίκους.
Οι Δήμοι που αποτελούσαν τον Νομό Τριφυλίας και ο πληθυσμός κατά το 1909 ήταν: Κυπαρισσίας (10.122), Αετού (4.302), Αυλώνος (5.571), Δωρίου (6.247) - έδρα το Ψάρι, Εράνης (8.427), Πλαταμώδους (8.574), Τριπύλης (3.162), Φλεσσιάδος (4.199), Ανδριτσαίνης (7.634), Αλιφείρας (5.319), Αρήνης (6.809), Βώλακος (5.002), Σκιλλούντος (8.388), Φιγαλείας (6.387).
Η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1909 θεσμοθετήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1909 με νόμο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ A 282/1909. Με τον νόμο αυτό καταργήθηκαν άρθρα του προηγούμενου νόμου της 6/8 Ιουλίου 1899, της διοικητικής διαίρεσης της Ελλάδας (1899). Δημιουργήθηκαν 16 νομοί και η διάρκεια αυτής της διοικητικής διαίρεσης ήταν μικρή, γιατί τρία χρόνια μετά ο Βενιζέλος προώθησε νέα διοικητική διαίρεση το 1912.
Νομός Μεσσηνίας (έδρα αι Καλάμαι). Επαρχίες: Καλαμών, Μεσσηνίας, Πυλίας, Τριφυλίας, Ολυμπίας.
Η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1912 ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1910, φέρνοντας σημαντικότατες αλλαγές στις τοπικές διοικήσεις. Με τον Νόμο ΔΝΖ 1912 «Περί Δήμων και Κοινοτήτων» ορίστηκαν ως Δήμοι οι πρωτεύουσες των Νομών και οι πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Αντίστοιχα κοινότητες ορίστηκαν όλοι οι συνοικισμοί με πληθυσμό πάνω από «300 κατοίκους και σχολείο στοιχειώδους εκπαιδεύσεως», ενώ ακόμη και συνοικισμοί με λιγότερους από 300 κατοίκους με ή όχι σχολείο στοιχειώδους εκπαίδευσης μπορούσαν να γίνουν κοινότητες αρκεί να το ζητούσαν πάνω από το 50% των εκλογέων κατοίκων και ταυτόχρονα να είχαν περιουσία που να απέδιδε πάνω από 2.000 δραχμές εκείνη την εποχή, ή τέλος αν ήταν ήδη έδρες Δήμων. Αποτέλεσμα της διοικητικής διαίρεσης ήταν η δημιουργία μεγάλου αριθμού δήμων, αλλά και σημαντικότατου αριθμού κοινοτήτων.
Οι κοινότητες ως μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης καταργήθηκαν 98 χρόνια αργότερα με το πρόγραμμα Καλλικράτης και τη διοικητική διαίρεση του 2011. 
Το έτος 1938 με αναγκαστικό νόμο (ΦΕΚ. 8/12-1-1938) οι κοινότητες που υπάγονταν στους πρώην Δήμους Αβίας, Λεύκτρου και Καρδαμύλης, αποσπώνται από την Επαρχία Οιτύλου και τον Νομό Λακωνίας και υπάγονται εφεξής διοικητικά στον Νομό Μεσσηνίας (η λεγόμενη σήμερα Μεσσηνιακή Μάνη). 
Το έτος 1939 με αναγκαστικό νόμο (ΦΕΚ. 395/18-9-1939) «περί μεταρρυθμίσεως των ορίων των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας», η Επαρχία Ολυμπίας αποσπάται από τον Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται διοικητικά στον Νομό Ηλείας, με εξαίρεση τις Κοινότητες Αγίου Σώστη, Αμπελιώνας, Κακαλετρίου, Νέδας, Πετραλώνων, Πέτρας, Σκληρού και Στασίμου, οι οποίες αποσπώνται από την Επαρχία Ολυμπίας και υπάγονται διοικητικά στην Επαρχία Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας.
Με τη διοικητική διαίρεση του 1997, που προέκυψε με την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», πραγματοποιήθηκε την 1/1/1999 η συνένωση παλαιότερων δήμων και κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της δημόσιας διοίκησης στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά το σχέδιο Καποδίστριας η Ελλάδα απαρτιζόταν από 13 περιφέρειες, 51 νομούς και 1034 δήμους και κοινότητες (910 δήμοι και 124 κοινότητες). Παράλληλα καταργήθηκαν οι επαρχίες.
Ο Νομός Μεσσηνίας απαρτιζόταν από του Δήμους:
1. Καλαμάτας 2. Αβίας 3. Αετού  4. Αιπείας 5. Ανδανίας 6. Ανδρούσας 7. Άριος 8. Αριστομένους 9. Αρφαρών 10. Αυλώνα 11. Βουφράδων 12. Γαργαλιάνων 13. Δωρίου 14. Είρας 15. Θουρίας 16. Ιθώμης 17. Κορώνης 18. Κυπαρισσίας 19. Λεύκτρου 20. Μεθώνης  21. Μελιγαλά 22. Μεσσήνης 23. Νέστορος 24. Οιχαλίας 25. Παπαφλέσσα  26. Πεταλιδίου 27. Πύλου 28. Φιλιατρών 29. Χιλιοχωρίων και τις Κοινότητες:  Τρικόρφου και Τριπύλας.
Στον Δήμο Δωρίου υπάγονταν τα Δημοτικά Διαμερίσματα: Δώριο (έδρα του Δήμου), Άνω Δώριο, Βασιλικό, Κόκλα, Κούβελα, Μάλθη, Χαλκιά, Χρυσοχώρι και Ψάρι. Ο πρώτος Δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου ήταν ο Παναγιώτης Σαραντόπουλος (πρώτη τετραετία) και ο δεύτερος και τελευταίος (δύο τετραετίες) ο Αντώνης Γ. Τάκης.
Η τρέχουσα διοικητική διαίρεση της Ελλάδας διαμορφώθηκε από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» (Ν. 3852/2010) και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Σύμφωνα με αυτήν, η χώρα διαιρείται σε επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις, δεκατρείς περιφέρειες και 325 δήμους. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τις Περιφερειακές Ενότητες. Οι Νομάρχες αντικαταστάθηκαν από τους Αντιπεριφερειάρχες.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάγεται η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η οποία αποτελείται από έξι Δήμους που προήλθαν από τη συνένωση 29 Δήμων και 2 Κοινοτήτων και είναι οι εξής:
Δυτικής Μάνης (Αβίας και Λεύκτρου). Έδρα η Καρδαμύλη.
Καλαμάτας (Άριος, Θουρίας, Καλαμάτας και Αρφαρών). Έδρα η Καλαμάτα.
Μεσσήνης (Αιπείας, Ανδρούσας, Αριστομένους, Βουφράδων, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου και Κοινότητας Τρικόρφου). Έδρα η Μεσσήνη.
Οιχαλίας (Ανδανίας, Δωρίου, Είρας, Μελιγαλά και Οιχαλίας). Έδρα ο Μελιγαλάς.
Πύλου-Νέστορος (Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Πύλου, Νέστορος και Χιλιοχωρίων). Έδρα η Πύλος.
Τριφυλίας ( Αετού, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Κοινότητας Τριπύλας). Έδρα η Κυπαρισσία.

Έρευνα: Γιάννης Αλεξ. Ανδριόπουλος
Πηγή: α) Βικιπαίδεια, β) Αρχεία περί της συστάσεως και εξελίξεως των Δήμων και Κοινοτήτων, γ) Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δ) Λεύκωμα Καλαμάτα εκδ. 2010.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

     
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     Την  17η  Νοέμβρη 1973 η  εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου υπήρξε ένα μεγάλο κοινωνικό κύμα που ορθώθηκε με τη μορφή ενός λαϊκού ξεσηκωμού, στήθηκε απέναντι στη δικτατορία, πάλεψε μαζί της και με καθετί που τη συνόδευε,  και νίκησε.
      Τριάντα εννέα  χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο  ζει στη συνείδησή μας, ως συλλογικός και ανιδιοτελής αγώνας των νέων κατά της χούντας, ως ένα σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας, που ο χρόνος δεν μπορεί να σβήσει.
      Το σύνθημα ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, μέσα από την απλότητα και την καθαρότητά του,  απορρέει το βαθύτατο και σοβαρό νόημά του, ιδιαίτερα επίκαιρο πάντοτε ως διεκδίκηση ενός λαού και ιδίως των νέων.
      Κάποια στιγμή στις γενιές της μεταπολίτευσης ξεθώριασαν κάπως αυτά τα μηνύματα, λόγω της επιφανειακής ευμάρειας που βίωσε ο τόπος μας τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως δυστυχώς καταλάβαμε με  σκληρό τρόπο πόσο επίκαιρα συνεχίζουν να είναι σήμερα και πως πάντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και  ακόμη αναζητούν  δικαίωση. Μια  δικαίωση  που μόνο με εθνική ομοψυχία, εργατικότητα και φιλοπατρία μπορεί να έρθει.
      Αυτή τη δύσκολη περίοδο που η Ελλάδα κάνει έναν αγώνα επιβίωσης, που οι νέοι συνθλίβονται από την ανεργία, που η φτώχια χτυπάει όλο και πιο πολλές πόρτες και η δημοκρατία και η δικαιοσύνη βάλλονται, ας γίνει το μήνυμα του Πολυτεχνείου  ένας οδηγός για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Έφυγε ο Παναγιώτης Γ. Μαυροειδής

Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 11.30 έφυγε πρόωρα από κοντά μας ο Παναγιώτης Γ. Μαυροειδής, από το Σουλιμά, σε ηλικία 73 ετών.
Ο Παναγιώτης ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος, αγαπούσε πολύ και στήριζε το χωριό μας και το Σύλλογό μας.
Ο χαμός του βύθισε στο πένθος, όχι μόνο την οικογένειά του, αλλά και όλους εμάς που τον γνωρίσαμε από κοντά.
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. 
Ο τελευταίος χαιρετισμός θα γίνει την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 15.00 στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Κηφισιάς.
Καλό ταξίδι φίλε Παναγιώτη, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το Παραδείσια - Τσακώνα ίσως τα Χριστούγεννα....

Η παράδοση του σημαντικού τμήματος παραδείσια - Τσακώνα, που το περιμένουν με μεγάλη αγωνία όλοι οι Μεσσήνιοι και όχι μόνο, πάει και επίσημα προς τα πίσω: Το ε’ Κλιμάκιο του ελεγκτικού συνεδρίου απέρριψε κατά πλειοψηφία (2-1) τη συμπληρωματική σύμβαση για την παράκαμψη. Ελπίδες, ωστόσο, αφήνει το γεγονός ότι μειοψήφησε η πρόεδρος του κλιμακίου. Ίσως λοιπόν το αίτημα ανάκλησης που θα υποβάλει το δημόσιο μέσα στις επόμενες ημέρες να τύχει έγκρισης από το Ζ’ συμβούλιο του ελεγκτικού στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι το θετικό σενάριο για παράδοση του δρόμου πριν τα Χριστούγεννα. Σε διαφορετική περίπτωση… ένας Θεός ξέρει.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δύο δικαστές δε δέχτηκαν το χαρακτήρα του απρόβλεπτου στα ζητήματα που έθεσε η πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών (ούτε για την κατολίσθηση στην υφιστάμενη εθνική οδό στο Δερβένι ή για τη δημοσιονομική κρίση της χώρας που επηρέασε το έργο) και υποστήριξαν ότι η συμπληρωματική σύμβαση εγείρει και θέμα κατά του ανταγωνισμού, όσον αφορά την επιλογή του αναδόχου στη δημοπρασία του έργου. Σχετικά με την απειλή του “Μορέα” να διεκδικήσει ως αποζημίωση πολύ περισσότερα χρήματα από το 1,5 εκ. ευρώ της παράκαμψης, λόγω της μη παράδοσης του παραδείσια - Τσακώνα το 2010, όπως προβλεπόταν, οι δύο δικαστές στεκόμενοι στον τύπο υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί η μεταλλική τοξωτή γέφυρα έγκαιρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Αντίθετα, η πρόεδρος δέχτηκε τις απόψεις του Υπουργείου.
Τώρα το υπουργείο θα υποβάλει αίτημα ανάκλησης έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και το Ζ’ Κλιμάκιο του ελεγκτικού συνεδρίου θα το εκδικάσει στα τέλη του μήνα. Την ελπίδα για ανατροπή της απόρριψης και έγκριση ενισχύει το γεγονός της θετικής άποψης της προέδρου, αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά.
Το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με χθεσινά πρωτοσέλιδα στον τοπικό Τύπο, με βάση δημοσίευμα του “πρώτου Θέματος”, προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Καλαμάτας π. Νίκα, που επέκρινε τη δικαιοσύνη.
«Αυτή η κατάσταση δεν εξυπηρετεί κανέναν και πρωτίστως τη δικαιοσύνη», είπε ο δήμαρχος και σημείωσε: «να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία γρήγορα, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο Δερβένι κι άλλα ατυχήματα. Δυστυχώς η δικαιοσύνη συμβάλλει στην καθυστέρηση των έργων που συνδέονται με την ανάπτυξη. Θα τους φάει η βουή του κόσμου αν συνεχίσουν αυτή την τακτική. Η προώθηση του έργου είναι υπόθεση εθνικής σημασίας, ζήτημα ανάπτυξης».
Ο κ. Νίκας ενημέρωσε ότι όλα τα πρωτοσέλιδα τα στέλνει παντού και στο ελεγκτικό συνέδριο, «για να βλέπουν τι λέει η τοπική κοινωνία».
Εντοπίζοντας το πρόβλημα με τη δικαιοσύνη και σε έργα του δήμου, παρατήρησε ότι «δεν έχω ρίξει φέτος ούτε έναν κόκκο ασφάλτου. Είναι για προσυμβατικό έλεγχο στο ελεγκτικό». Και ζήτησε «κάτι να βρεθεί θεσμικά, να ξεμπλοκάρουμε τη διαδικασία. Δεν μπορεί να είμαστε κι εμείς και τα έργα όμηροι».
Πηγή: Ελευθερία

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Μεσσηνία: Μεγάλη συμμορία ρημάζει σπίτια

Οι αστυνομικές  αρχές της Μεσσηνίας έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα σπείρα κακοποιών που εισβάλλουν στα  σπίτια και χτυπούν τους ενοίκους  για να αρπάξουν τις οικονομίες  τους. Μέσα σε λίγη ώρα, η τετραμελής συμμορία λήστεψε τους ιδιοκτήτες δυο σπιτιών στην περιοχή του Δωρίου.
Οι  τρεις άγνωστοι που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισέβαλαν πρώτα στο σπίτι ενός 48χρονου και τον ακινητοποίησαν μαζί με την σύζυγό του χτυπώντας τους και απειλώντας τους με μαχαίρια και κατσαβίδια! Στη συνέχεια, ερεύνησαν το σπίτι τους, άρπαξαν τα κοσμήματα και άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο στο οποίο τους περίμενε ένας τέταρτος συνεργός τους.
Λίγη  ώρα αργότερα, όμως, οι ίδιοι κακοποιοί  διέρρηξαν άλλο ένα σπίτι και,  με τον ίδιο ακριβώς τρόπο,  λήστεψαν ένα ακόμη ζευγάρι  από το οποίο άρπαξαν χρήματα και κοσμήματα. Έρευνες για τον εντοπισμό των μελών της συμμορίας διενεργούν οι αστυνομικοί του τμήματος Κοπανακίου Μεσσηνίας.

Πηγή:  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Παραδόθηκε η νέα σύνδεση του κόμβου Τσακώνας-Κυπαρισσίας με την Ε.Ο. Πάτρας-Πύργου

Παραδόθηκε χθες 6-11-2012 στην κυκλοφορία η νέα σύνδεση του ανισόπεδου κόμβου Τσακώνας - Κυπαρισσίας με την εθνική οδό από και προς Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία. 
Στο εξής οι μετακινούμενοι μέσω του αυτοκινητοδρόμου ή μέσω της Π.Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτας από και προς Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία, καθώς και από και προς όλους τους ενδιάμεσους προορισμούς, θα εξυπηρετούνται μόνο από την προαναφερθείσα νέα σύνδεση.
 Η σύνδεση της εθνικής οδού από και προς Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία μέσω του προϋπάρχοντος ισόπεδου κόμβου επί της Π.Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτας καταργείται. 

Πηγή: Σημαία

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Από σήμερα το βράδυ παραδίδεται ο κόμβος Τσακώνα - Καλό Νερό

Από σήμερα το βράδυ ξεκινά σταδιακά η παράδοση του κόμβου που θα συνδέει τόσο το νέο αυτοκινητόδρομο όσο και την παλιά εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης με το τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό.
Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, από σήμερα στις 7 μ.μ. η κυκλοφορία των οχημάτων από Καλό Νερό προς Καλαμάτα - Τρίπολη θα διεξάγεται μέσω του νέου ανισόπεδου κόμβου Τσακώνα - Κυπαρισσία, ενώ η αντίθετη κατεύθυνση θα παραδοθεί αύριο στις 8 π.μ., οπότε και παύει οριστικά η λειτουργία του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου της εθνικής οδού Τσακώνα - Καλό Νερό.

Πηγή: Ελευθερία

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Συνάντηση Μπάμη - Αλευρά για τα έργα του ΕΣΠΑ

Για μελέτες έργων ώριμες ή που χρήζουν επικαιροποίησης, προκειμένου τα έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, συζήτησε χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης.
Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στους δρόμους Κούβελα - Διμάνδρα και από Αγία Θεοδώρα προς 7η επαρχιακή, στα μονοπάτια της Νέδας, στην πλατεία στο Άνω Δώριο και στο έργο αγροτικής οδοποιίας στη Δ.Ε. Οιχαλίας, προϋπολογισμού 615.000 ευρώ, που έχει προταθεί στο πρόγραμμα “Μπαλτατζής”.
Ο κ. Μπάμης στάθηκε και στις οφειλές προς τους εργολάβους για έργα του “Θησέα” από καποδιστριακούς δήμους, για εργασίες που έχουν υλοποιηθεί και οι οποίοι απειλούν με κατασχέσεις.
«Έχουν δίκιο οι εργολάβοι, έχουν πληρώσει ΦΠΑ κι Εφορεία και δεν έχουν πάρει χρήματα», παρατήρησε ο δήμαρχος. Αναφέρθηκε και στη γραφειοκρατία, εκφράζοντας την ενόχλησή του, καθώς, όπως είπε, «μια μελέτη πρέπει να περάσει από τρεις Αρχαιολογίες και το Δασαρχείο και υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες».
Ενημέρωσε ότι ο δήμος ανέλαβε να καθαρίσει ρέματα και ποτάμια χωρίς να του δοθούν οι ανάλογοι πόροι μαζί με την αρμοδιότητα, ενώ χαρακτήρισε σοβαρό το πρόβλημα με το Παλιοροβούνι. Ενημέρωσε ότι ο δήμος εκπονεί μελέτη για το σπίτι της Κάλας στο Νεοχώρι, για την αναπαλαίωση και την ανάδειξή του, ενώ ενδιαφέρεται και για το γεφύρι - μνημείο της Μαυροζούμενας στην είσοδο του Νεοχωρίου. Είπε ότι υπάρχει η πίστωση, όπως τον ενημέρωσε ο κ. Αλευράς και θα γίνει το έργο της νέας γέφυρας, προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Μπάμης πληροφόρησε ότι συνεργείο της ΕΤ3 θα επισκεφθεί την περιοχή για την προβολή των αρχαιολογικών χώρων, με επίκεντρο τον Επικούρειο Απόλλωνα.

Πηγή: Ελευθερία